jump to navigation

Acar Jelatah June 20, 2009

Posted by Yakuza in Catatan.
trackback
Acar Jelatah

Acar Jelatah

Satu lagi juadah yang saya belajar dari seorang Chef di rumah ibunya di Ampang, Chef yang jumpa arnab di bawah ini laa.. Hidangan ini sangat ringkas dan mudah disediakan.

Bahan-bahannya ialah timun, nenas muda, lada, bawang, tomato, gula, garam, dan sos tomato. Kuantiti bagi bahan-bahan di atas adalah ikut suka hati.

Timun dihiris nipis, kemudian potong 2, nenas muda dipotong segitiga, bawang juga dipotong halus, tomato dipotong lapan, dan lada dihiris serong. Gaulkan baham-bahan-bahan ini di dalam satu bekas. Masukkan garam secukup rasa, kemudia gula, dan sos tomato, secukup rasa. Gaulkan.

 

Dah siap. Boleh dimakan bersama nasi minyak, nasi beriani, nasi tomato, dan seumpamanya.

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: